Vesti

Zvanično otvaranje PRVE GEJMING SEKCIJE u osnovnim školama na Balkanu i PRVI CS:GO Turnir

16.03.2018 je dan koji će ući u istoriju eSporta u Srbiji.

Osnovna škola „Jovan Dučić“ i direktor Slobodan Marinković su prvi koji su rešili da daju šansu gejmingu i pokažu da gejming nije samo sedenje za računarom. Gejming je industrija budućnosti koja ne nudi poslove samo profi igračima već pruža preko 50 novih struka i profesija kojima će se naša deca baviti u budućnosti. Pored razvoja ličnih veština i sposobnosti, u svetski razvijenim zemljama se gejming koristi i kao mogućnost razvoja i hiperaktivne dece ali i dece koja imaju problema sa sporijim učenjem. Rad u gejmerskim sekcijama će pokušati da pomogne svima. Umesto tuče po hodnicima deca će se „tući“ u virtualnim igrama i pod nadzorom nastavnika. Gejming samo treba pravilno usmeravati i uz njega postići najbolje u deci i približiti ih jedne drugima da rade kao tim. Bitno je napomenuti da bi sekcije trebalo da imaju i podršku nekoga od gejmera pa je tako ovde sve postavio i vodiće i posle polaska u srednju školu, vukovac i igrač Countera – Sandro Nisić.

Ideja je da se u Oktobru i Novembru organizuju kvalifikacioni turniri za osnovne škole, a da finale bude krajem godine u okviru GamesCon festivala. Nagrade neće biti novčani iznosi igračima već će nagrade ići školama. Računari, letovanja, knjige, obnove škole… Ideja je da svaka nova sekcija dobije podršku neke od domaćih IT kompanija u vidu opreme za gejming sekcije. Naravno, i da svi učesnici dobiju nagrade.

Svi učesnici turnira u OŠ „Jovan Dučić“ dobili su ne samo vredne nagrade za prvih 10 nego i simbolične nagrade koje će ih podsećati da su bili učesnici jednog bitnog koraka u razvoju gaminga u Srbiji.

Prve komplete za gejming sekciju je donirala firma EWE. Prave turnirske računare su doneli i montirali Asus i Monitor System a perirefije obezbedili Asus i Trust dok je stolice dao Gigatron. Nagrade su dali Game School (stipendije za prvu gejming školu i igru po izboru), Gama Group, Comtrade Distribution, Games ali i časopis GAMER. Za pravi osećaj turnira umesto energetskog pića, DrinkHell je obezbedio XOXO ledene čajeve.

Ovaj događaj su podržali neki od najpoznatijih youtubera, profesionalni eSport igrači ali svakako najveće iznenađenje je bio dolazak Bogdana Ilića (Baka Prase) i fenomenalnog Ljubinka Drulovića koga znaju i poštuju i oni koji ne navijaju za Partizan.

Ideja za pokretanje gaming sekcija u osnovnim školama je ideja bloga OVA MAMA JE GEJMER:Danica Manojlović sajta Informer.rs

Danica Manojlović je ne sama dobitnica IT Award za najuspešniju ženu u IT industriji u Srbiji, autor i voditelj prve TV emisije o igrama CD Bajt na TV Politici, expert kada su u pitanju gejming periferije ali i do skora urednik prve gejming televizije Bit TV, već je i zaljubljenik u gejming i entuzijasta da pomogne školama da prihvate sve pozitivne strane ove industrije budućnosti.

„Gejming je voz kojim ćemo svi jednoga dana putovati. Pitanje je samo na kojoj stanici ćemo ući i na koja mesta sesti. Nemojte dozvoliti sebi da budete oni koji trče da bi se zakačili na voz koji već izlazi iz stanice.“ ’ Danica Manojlović

Slični artikli

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Close